Având în vedere că tâlhăria este o problemă socială deosebit de gravă care pune în pericol însăşi viaţa persoanei, solicităm ajutorul dumneavoastră în a prezenta acest fenomen însoţit de câteva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numărului de victime.

Din practica judiciară a rezultat că cele mai multe tâlhării sunt comise în locuri publice sau în spaţiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victimă a unei tâlhării: 

- evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, şantiere;
- dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci);
- când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ sau de mai mulţi deplsaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în calea dumneavoastră;
- nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări);
- în ziua în care vă primiţi salariul treceţi întâi pe acasă pentru a vă lăsa banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesară;
- nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
- nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavostră sau acasă;

În spaţiile comune ale imobilelor: 

- nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate;
- la intrarea într-un imobiul fţti foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni; Nu staţi cu spatele spre acele locuri.
- orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepartate de urgenţă; Alertaţi mai multi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau la telefonul 955.
- folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunocute; Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul apelaţi la usa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.
- când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 şi 2.
- luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului;
- închideţi uşa imobilului după ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon;