Programul Ro-Ua în 2020

 

2020 a schimbat modul în care percepem lumea, ne-a dinamizat comportamentul social și tabieturile, în acelați timp inovând paradigmele de muncă și performanță.

Deși cei mai mulți dintre noi am fost luați în totalitate prin surprindere de răspândirea pandemiei COVID-19 și de efectele acesteia asupra economiei și asupra spațiului personal, trebuie să ne adaptăm, să acceptăm acțiunea colectivă necesară stopării acestui flagel și să îmbrățișăm sacrificiile indispensabile pentru a rezolva această problemă globală.

 

STATUS

Unde este acum programul România-Ucraina?

Programul România - Ucraina 2014-2020 s-a alăturat eforturilor Comisiei Europene și ale altor programe de cooperare teritorială din Europa pentru a sprijini proiectele și beneficiarii acestora. În acest scop, la începutul lunii iunie 2020 a avut loc o reuniune de coordonare a tuturor programelor care au Ucraina ca țară parteneră și a beneficiat de participarea Comisiei Europene. Această acțiune a vizat identificarea și definirea unor abordări unitare cu privire la provocările noastre similare, schimbul de bune practici și adaptarea la noua situație națională și globală care a avut un impact asupra proiectelor noastre. Toți participanții au investit timp, energie și și-au luat angajamentul de a se asigura că finanțarea disponibilă va continua să fie accesibilă pentru comunitățile și persoanele care locuiesc în această amplă zonă geografică.

Din ianuarie 2020, programul s-a concentrat pe finalizarea evaluării și selectării proiectelor cu o componentă de infrastructură de peste 1 MEUR, care vizează îmbunătățirea infrastructurii de transport, a serviciilor de sănătate și combaterea criminalității organizate, așa-numitele proiecte „HARD”. Până în iulie, procesul a fost finalizat și decizia de atribuire a Comitetului mixt de monitorizare este așteptată în perioada următoare. Citeste mai mult

 

COVID-19 - SPERANȚĂ ȘI REZISTENȚĂ

Proiecte transfrontaliere în prima linie de luptă

În timp ce pandemia coronavirus părea să fi oprit întreaga lume, pentru unii oameni acest nou virus și răspândirea sa rapidă au pus oprit în loc viața așa cum o știm. Eroii de primă linie și zonele roșii au purtat sarcina de a menține lumea în mișcare, punând în aplicare fără întârziere noi reglementări stricte, protocoale și tehnici nemaiîntâlnite. În timp ce comunități întregi au rămas cu precauție acasă și punându-și viața în așteptare și planificând proiecte viitoare, profesioniștii din spitale și-au pus viața pe tavă, expunându-se necunoscutului pe ei înșiși și familiile lor. Iată poveștile a trei dintre beneficiarii noștri, instituții medicale care s-au confruntat cu calvarul în timp ce au respectat termene și au menținut ritmul de implementare a proiectelor în desfășurare.  

Spitalul Clinic Regional Cernăuți implementează în prezent proiectul „Îmbunătățirea calității serviciilor medicale pe proceduri minim invazive în zona transfrontalieră România-Ucraina” (2SOFT / 4.1 / 93), iar între timp a combătut virusul din prima linie. Până de curând, regiunea Cernăuți, cea mai mică regiune din Ucraina, a trecut în fruntea listei numărului de pacienți cu coronavirus. Până la sfârșitul lunii iulie, în regiune au fost înregistrate peste 5.600 de cazuri de infecție cu COVID-19. Citeste mai mult.

 

MĂRTURII DIN CULISE

Testimonial puzzle

Traversăm o perioadă cum nu ne-am fi gândit vreodată că vom experimenta. Toți am fost puși în situația de a ne adapta noii realități, de la populație, la companii, la administrație publică. Pentru un program al cărui specific este cooperarea transfrontalieră, restricțiile de circulație, dificultățile în trecerea graniței nu au făcut decât să îngreuneze procesul de contractare și derularea proiectelor. Din fericire, atât beneficiarii  Programului România-Ucraina, cât și structurile de management au depus toate eforturile pentru a găsi soluții care să nu blocheze sistemul și să diminueze potentialele consecinţe negative pentru cei care și-au pus speranța în aceste finanțări. Apreciem, în mod deosebit, rapiditatea cu care beneficiarii proiectelor și-au achiziționat dotările necesare pentru a-și derula activitatea în mediul on-line, disponibilitatea de a găsi soluțiii pentru activitățile care, inițial, preveadeau interacțiunea fizică, așa cum sunt evenimentele, conferințele, instruirile și care au fost mutate în spațiul virtual, dorința de a duce la bun sfârșit proiectele, în ciuda acestor modificări.

Cu sprijinul fiecăruia dintre noi, cu respectarea indicațiilor furnizate de instituțiile de specialitate, ne dorim să depășim cu bine această provocare majoră, să diminuăm efectele economice negative și să ne adaptăm cât mai repede la noua normalitate.

Iulia HERTZOG, Șeful Autorităţii de Management Direcţia AM Programe Cooperare Teritorială Europeană. Citeste mai mult.

 

VIZIBILITATE

Recomandări privind găzduirea de evenimente online

Este imposibil să ne imaginăm lumea actuală fără tehnologii de ultimă oră, în special fără videoconferințe, într-un context transfrontalier. Chiar dacă circumstanțele actuale ne oblige la ajustări considerabile în ceea ce privește evenimentele planificate, noi, împreună cu echipele de implementare ale Programului Operațional Comun România Ucraina 2014-2020, trebuie să asigurăm vizibilitatea corectă a proiectelor noastre și, bineînțeles, a Programului.

Provocare sau nu, trecerea de la evenimente live la cele virtuale sau hibride a devenit noua paradigmă a planificării proiectelor și evenimentelor aferente după criza Coronavirus. Este necesar să alegem formatul corect al evenimentului, fără să scăpăm din vedere principalele informații referitoare la finanțarea UE, bineînțeles titlul proiectului și prioritatea adresată, componența parteneriatului, obiectivele proiectului, output-urile și rezultatele principale etc., urmărind în același timp dezvoltarea unui mediu virtual sigur și captivant.

Aici găsiți câteva dintre avantajele organizării unui eveniment online.