MINISTERUL  AFACERILOR INTERNE

INSPECTORATUL  GENERAL  AL  POLIŢIEI  ROMÂNE

INSPECTORATUL  DE  POLIŢIE  JUDEŢEAN

S   A   T   U       M   A   R   E

 

 

E  V  A  L  U  A  R  E  A

ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE

POLIŢIE JUDEŢEAN SATU MARE

DESFĂŞURATĂ  ÎN CURSUL ANULUI 2017

 

În anul 2017, obiectivul primordial al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a fost performanţa serviciului poliţienesc, în activitatea desfăşurată punându-se  accent pe solicitudine şi respect faţă de cetăţean, precum şi pe combaterea cu fermitate a ilegalităţilor comise pe teritoriul de competenţă.

 

             Pe linie de resurse umane

Pe parcursul anului precedent 68 de cadre și-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea. Pentru completarea deficitului de personal au fost organizate concursuri, în urma cărora 7 agenți de poliție au fost trecuți în corpul ofițerilor, 3 ofițeri au fost încadrați din sursă externă. Tot din sursă externă au fost încadrați 50 agenți de poliție, iar 22 absolvenți ai școlilor de agenți de poliție au fost repartizați unității noastre. Statul de organizare al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este ocupat în proporție de 79,92%.

 

            Prevenirea criminalităţii

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, în anul 2017, au fost stabilite priorităţi în materie de prevenire a criminalităţii, respectiv :

      -   prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;

      -   prevenirea furturilor din locuinţe, a tâlhăriilor şi a înşelăciunilor;

      -    prevenirea violenţei sexuale;

      -    prevenirea infracţiunilor comise pe fondul consumului de alcool sau droguri.      

 

Activităţile preventive organizate şi desfăşurate de ofiţerii Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au atins un număr record de beneficiari direcţi, respectiv 17 908 persoane, dintre care 14 849 elevi şi preşcolari, 911 cadre didactice şi 737 de părinţi.

Un rol important în promovarea campaniilor l-au avut și trusturile de presă locale, care au făcut cunoscute demersurile Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare atât în presa scrisă, cât și în mediul on-line.

          Proiecte şi campanii iniţiate în plan local

Cele mai importante campanii locale ale anului 2017 au fost campania ,,Iubeşte inteligent!” şi campania „Zero la Mie!”.

 

Campania de informare şi prevenire a violenţei sexuale ,,Iubeşte inteligent!” realizată în parteneriat cu 13 instituţii publice şi non-guvernamentale a fost o iniţiativă locală, prima de acest gen cu adresabilitate spre tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. Scopul campaniei a fost acela de a cunoaşte, recunoaşte şi preveni infracţiunile de violenţă sexuală şi de a facilita accesul victimelor la servicii instituţionale.

 

Campania Zero la Mie!” reprezintă cea mai importantă campanie iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare în anul 2017, proiectul fiind derulat  în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, Primăria Oraşului Negreşti Oaş şi Primăria Oraşului Tăşnad. Scopul campaniei a fost acela de a reduce infracţiunile comise de tineri în contextul consumului de alcool sau droguri.

 

Pe parcursul a 5 luni de campanie, respectiv iulie-noiembrie 2017, mesajul campaniei a ajuns la aproape 4 952 de cetăţeni, în majoritate tineri din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad. Activităţile au fost orientate pe 3 direcţii principale de acţiune, fiecare având un public ţintă distinct, respectiv: evenimente publice destinate publicului larg, evenimente şi activităţi preventive în licee şi sesiuni informative în şcolile de şoferi.

 

           Ordine și siguranța publică

Pentru acoperirea întregului segment stradal, au fost constituite zilnic, în medie, (însumând cele două schimburi), 27 patrule de poliţie independente (13 în mediul urban şi 14 în mediul rural) și 15 patrulele mixte (din care 12 în mediul urban şi 3 în mediul rural). În același timp activităţile specifice desfăşurate de poliţiştii de proximitate, atât prin prezența în spațiul public cât și prin activitățile de prevenire, au condus la diminuarea faptelor anti sociale..

 

Pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe teritoriul judeţului, polițiștii de  ordine publică au desfăşurat acţiuni de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, astfel:

- 535 acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii comerțului ilicit stradal, în piețe și târguri, ocazie cu care au fost constatate 22 infracţiuni de contrabandă şi au fost aplicate 330 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de  118 500 lei.  S-au confiscat  441 879 fire țigarete de provenienţă străină, în valoare estimată de 331.409 lei, 535 litri alcool nefiscalizat și 2 autovehicule folosite la transport;

- 99 acțiuni în domeniul braconajului piscicol, fiind instrumentate 11 dosare penale și aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.680 lei;

- 598 acţiuni în domeniul silvic, fiind instrumentate 78 dosare penale, aplicate 302 sancțiuni contravenționale, în valoare de 493 860 lei și confiscate 12 autovehicule, 13 atelaje hipo, cantitatea de 893 mc material lemnos,15 fierăstraie mecanice/topoare, toate folosite în comiterea faptelor;

- 701  acţiuni de combatere a absenteismului şcolar, a actelor de comerț ilicit și consumul de alcool de către elevii minori, a nerespectării normelor rutiere în zonele adiacente unităţilor şcolare, fiind aplicate  123  sancțiuni contravenționale.

 

În contextul evenimentelor care au avut loc la nivel naţional, o atenţie deosebită a fost acordată verificării sistemelor de securitate, a celor tehnice de alarmare împotriva efracţiei de la unităţile  financiar bancare, casele de schimb valutar, case de amanet, casierii de pariuri sportive, loterii, casierii ale furnizorilor de utilităţi, centre comerciale, magazine mari şi staţii de distribuţie a carburanţilor, polițiștii efectuând  561 controale la unitățile prevăzute cu pază proprie sau prin societățile specializate de pază.

          Siguranţa traficului rutier

În cursul anului 2017, pe raza judeţului Satu Mare au fost înregistrate 140 accidente rutiere grave, soldate cu  44  morţi și 137 răniţi. Analizând dinamica accidentelor rutiere soldate cu victime omenești, prin prisma cauzelor generatoare, se constată că pe primul loc se situează nerespectarea normelor legale privind viteza de deplasare a autovehiculelor, iar pe locul secund sunt abaterile săvârșite de pietoni.

Totodată, au fost constatate 509 infracţiuni la regimul circulatiei rutiere şi aplicate 50 960  sancțiuni contravenţionale, în valoare de 10 247 630 lei.

 

          Apelurile 112

În cursul anului  2017 au fost înregistrate 16 815 apeluri de urgenţă  prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, dintre care  48,9%  au  fost  în  mediul urban şi  51,1% în mediul rural. În 70% din situaţii timpul de reacţie a fost sub 10 minute.

 

          Combaterea criminalității

În anul 2017 urmărirea penală a fost începută în cazul a 1713 infracţiuni. Dintre acestea, 193 sunt de natură economico-financiară, 736 judiciare şi 784 de altă natură.

Din totalul dosarelor penale soluționate, 877 s-au finalizat cu trimiteri în judecată. Pe lângă acestea, în alte 788 dosare a fost continuată urmărirea penală față de suspecți, acestea  fiind finalizate cu alte soluții. Din totalul dosarelor  rămase în lucru la finele anului, în 748 dosare penale a fost continuată urmărirea penală împotriva suspectului.

Activitatea de investigare penală desfăşurată s-a concretizat în cercetarea a 3 131 de persoane, dintre care, faţă de 123 au fost dispuse măsuri preventive. Dintre aceștia, față de 1941 s-au dat soluții în dosare, iar față de 1190 de persoane continuă cercetările.

S-au desfășurat cercetări în 24 de dosare complexe, reușindu-se soluţionarea a 4 dintre acestea, (cu 12 suspecţi sau inculpaţi), cu un prejudiciu de 3.010.000 lei, recuperat integral.             

    

          În domeniul economico – financiar

Eforturile întreprinse în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare, s-au concretizat în constatarea, în anul 2017, a 193 de infracțiuni de natură economico-financiară, iar în cazul a altor 54 infracţiuni,  s-a declinat competenţa de cercetare.

 

În ceea ce privește recuperarea prejudiciul rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor economice, s-a realizat o îmbunătățire substanțială a indicatorului referitor la recuperarea prejudiciului în cursul cercetărilor. Astfel, valoarea prejudiciului recuperat, inclusiv prin măsuri asiguratorii, în anul 2017 a fost de 19 991 000  lei.

 

În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, în cursul anului 2017 au fost constatate 81 infracţiuni, iar activităţile desfăşurate pe linia combaterii contrabandei, în special a celei cu ţigări, au condus la constatarea a 25 de infracţiuni la Codul Vamal.

Pe linia combaterii comerţului ilicit cu ţigări de contrabandă au fost intensificate acţiunile pe teritoriul de competență astfel că, în cursul perioadei analizate, în cauzele penale instrumentate, au fost ridicate, în vederea confiscării, 779 400 fire țigarete de proveniență Ucraina în valoare totală de 427 134 lei și 202,25 kg de tutun vrac, în valoare totală de 40.450 lei .

 

           Infracțiuni contra patrimoniului

În domeniul criminalității contra patrimoniului au fost sesiuzate 2 760 infracţiuni. Dintre acestea:   1 855 sunt furturi,  39 -tâlhării,  526 - distrugeri, 174  – înşelăciuni, 49 sunt abuzuri de încredere .

         Activităţi criminalistice

În cursul anului 2017 au fost efectuate 2 937 de cercetări la faţa locului  şi s-a participat la 629 reconstituiri, recunoaşteri din grup şi percheziţii. În acelaşi timp, au fost întocmite 132 rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică. Prin metode criminalistice au fost identificaţi 169 autori de infracţiuni (ce au operat pe teritoriul judeţului).

           Persoane urmărite

În cursul anului 2017 în urma sesizărilor, au fost depistate 164  de persoane urmărite. Totodată, au fost supravegheate 113 persoane pe numele cărora au fost instituite măsuri preventive.(101 aflate sub control judiciar și 12 arestate la domiciliu).

    

            Arme, explozivi, substanțe periculoase

În cursul anului 2017 polițiștii serviciului de specialitate au constatat 56 de  infracţiuni la regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase și au soluţionat  42 dosare penale. Au fost efectuate 343 acţiuni şi controale, fiind identificate şi ridicate în vederea confiscării 36 arme, 560 cartuşe, 387,5 kg petarde şi artificii, 233 kg de deșeuri periculoase.

În cadrul  activităţilor desfăşurate pe linia relaţiilor cu publicul au fost înregistrate  1 689 petiţii, au fost primiţi  în audienţă 1 239  cetăţeni şi au fost eliberate 27 171 certificate de cazier judiciar.

  

            Cooperarea interinstituțională și internațională

În perioada 19.09 – 22.09.2017, în județul Satu Mare s-a desfășurat exercițiul de  mobilizare ”MOBEX SM -17”, cu participarea structurilor M.A.p.N., M.A.I., S.R.I., și S.T.S., din județ. Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a avut un rol important în activitatea de anunțare și trimitere a 1 204 de rezerviști la unitățile militare de pe raza județului. La finalizarea exercițiului comisia de evaluare din cadrul Direcției Generale Management Operațional a M.A.I. a apreciat activitatea IPJ Satu Mare ca fiind FOARTE BUNĂ.

S-a continuat cooperarea cu  poliţia maghiară, concretizată în desfăşurarea unor acţiuni comune, în oglindă, pe teritoriul României, cât şi a Ungariei, pe linia investigaţiilor criminale, ordine publică şi poliţie rutieră. 

 

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare vor continua acțiunile pentru siguranța și protecția cetățenilor, prin: protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră și prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

 

 

                                                             Î. ŞEFUL INSPECTORATULUI

       Comisar şef de poliţie

 

  STAN SORIN

Galerie foto