05 Octombrie 2022Sursa: Biroul de presă

Comunicat de presă din data de 05.10.2022

Dincolo de aparențe- Campania de prevenire a consumului și traficului de substanțe interzise, continuă

Campania de prevenire a consumului și traficului de substanțe interzise ,,Dincolo de aparențe!” a reînceput a fi implementată de către ofițerii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, beneficiarii fiind elevii din unitățile de învățământ din județ.

Scopul campaniei informativ – preventive îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe interzise. Principalele direcții de acțiune vizează tinerii, dar și cadrele didactice, care vor fi informați cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate consumului de substanțe interzise, precum și instituțiile la care pot solicita sprijin și consiliere.

În acest context, o primă întâlnire a polițiștilor din structura prevenire cu tinerii elevi s-a desfășurat la Liceul de Industrie Alimentară ,, George Emil Palade” Satu Mare unde elevii participanți au fost invitați să poarte un dialog cu polițiștii din structura prevenire despre tot ceea ce presupune săvârșirea unor fapte care încalcă legea, ce atrag după sine răspunderea penală a minorului.

 Au fost abordate diferite subiecte axate pe prevenirea victimizării minorilor și  delincvența juvenilă, cu accent pe consumul de substanțe interzise: țigări, alcool, droguri, tinerii având posibilitatea să identifice cele mai eficiente modalități de a reacționa în situații conflictuale.

Metodele de prevenire a infracțiunilor, dar și repercursiunile comportamentului infracțional, aspecte vizând domeniul legislativ și răspunderea penală a minorilor au fost aduse în prim plan pornind de la experiențele relatate de către tinerii participanți, adevărate lecții de viață, cu efecte dramatice pe termen scurt și lung în dezvoltarea personală, emoțională, socială.

La finalul întâlnirii, s-au prezentat mesajele preventive realizate de alți tineri care au participat anterior la sesiuni informativ – preventive pe tema consumului de droguri, extrăgându-se concluziile generale legate de acest fenomen.

Eforturile comune ale POLIȚIEI și ȘCOLII în punerea unei temelii în ZIDUL INDIFERENȚEI, ÎN A PREVENI ȘI STOPA CONSUMUL DE SUBSTANȚE INTERZISE vor continua pe toată durata anului școlar 2022 – 2023, reprezentând un deziderat atât al POLIȚIEI, cât și al ȘCOLII.

 

                                 Compartimentul de Relaţii Publice